Seo

Featured Snippet Nedir? Nasıl Yapılır?

Featured Snippet Nedir?

Türkçe’ye “Öne çıkarılan snippet’ler” olarak uyarlayabileceğimiz Featured Snippets’i Google arama sonuçları sayfasında mutlaka görmüşsünüzdür. Sıralamaya giren sayfaların en üstünde yer alan, bu sebeple “Sıfırıncı sıra” olarak da adlandırılan yerde bulunan metin ve görseller Google tarafından Featured Snippets şeklinde tanımlanıyor.

Hoş geldin. Bugün okuyacağın bu içerikten sonra, sayfanı hızlıca optimize ederek 1-2 hafta sonunda sıfırıncı sırada olacaksın. Hazırsan başlayalım :)

Arama yapan kişinin sorgusuna doğrudan bir cevap niteliğinde olan bu bölüm, tamamen otomatik olarak Google botları tarafından indekslenen web sayfalarından alıntılanıyor.

Featured Snippets Nedir?

Öne çıkarılan bu snippetler farklı tarzlarda karşımıza çıkabiliyor. Listeler, tablolar, tanımlar ve adımlar olarak bu türleri sınıflandırabiliriz.

 

Featured Snippets SEO İçin Neden Önemli?

Bu sorunun iki cevabı var. İlki, Featured Snippets organik arama sonuçlarından daha fazla tık almak için kaçırılmayacak bir fırsattır. Nitekim bir sayfanız Featured Snippet olarak listeleniyorsa Google’da sıfırıncı sıraya çıkmışsınız demektir. Haliyle bu da daha çok ziyaret alacağınız anlamına gelir.

Çoğu SEO uzmanının Featured Snippet kutucuğunu “Sıfırıncı sıra” olarak tanımlamasının sebebi budur. Çünkü sayfanız birinci sırayı dahi geçerek en üste tırmanmayı başarmış demektir.

Yapılan bir araştırmaya göre Featured Snippet olarak görüntülenen bir sayfa, ilgili arama sıralamasındaki tüm tıkların yüzde 8’ini alır.

Bu yüzden eğer hazırlamış olduğunuz içerik Featured Snippet konumuna yükselmeyi başarmışsa sitenizin click-through-rate (CTR) veya Türkçe uyarlamasıyla görüntüleme/tıklanma oranı artar.

Örnek vermek gerekirse Google’da “instagram nasıl silinir” şeklinde bir arama yapalım.

Featured Snippets Nedir?
(featured snipped ) Sıfırıncı sıra örneği.

Karşımıza çıkan sayfada en üstte yer alan bu satırlar Featured Snippet veya diğer adıyla Öne Çıkarılan Snippet olarak tanımlanır.

Şayet sizin de hazırlamış olduğunuz bir sayfa bu şekilde listeleniyorsa Google Search Console üzerinden kontrol ettiğinizde bu adres için CTR oranının yüzde 10’dan fazla olduğunu görebilirsiniz. İlgili sayfayı açan kullanıcıların yüzde 10’u organik olarak doğrudan sitenizi ziyaret ediyor demektir bu.

Bir Dezavantajı Var

Ancak Öne Çıkan Snippet’lerin bir de web siteniz için olumsuz yönü var: Ziyarete dönüşmeyen aramaların sayısını arttırır. Bir diğer deyişle Google kullanıcıları zaten aradıkları sorunun cevabına sayfanızı ziyaret etmeden bulmuştur bile. Eğer daha detaylı bilgiye ihtiyaç duymuyorsa sitenize tıklama zahmetine girmeyecektir, haklı olarak.

Bu yüzden belirli bir anahtar kelime üzerine yoğunlaşmaya karar vermeden önce arama sonuçları sayfasında sizinkinden önce bir başka sayfanın Öne Çıkarılan Snippet olarak listelenip listelenmediğini mutlaka kontrol edin. Çünkü Ahrefs tarafından yapılan bir sektör araştırması, Öne Çıkarılan Snippet konumuna yükselmezseniz çok daha az ziyaret alacağınıza işaret ediyor.

Fakat bu durum sizi ümitsizliğe de sevk etmemeli. Nitekim SEMrush’un araştırması Google’daki tüm arama sorgularının yüzde 11.84’ünün Öne Çıkarılan Snippet’e sahip olduğuna işaret ediyor. Oran gözünüze az gibi gelebilir, ancak anahtar kelimelerle çalışmaya başladığınızda Öne Çıkarılan Snippet olmayan kelime bulmanın giderek zorlaştığını fark edebilirsiniz.

SEMrush featured snippet analizi

Sonuç olarak rekabet ve aylık aranma hacmine ek olarak bir anahtar kelimenin sıralama sayfasında Öne Çıkarılan Snippet olup olmadığı bilgisi, anahtar kelime belirlerken dikkate almanız gereken bir diğer etken olmalı. Yani kıssadan hisse, aranma hacmi düşük olan hedef kelimelerde ve özellikle hızlı tüketilen içeriklerde ( nedir? nasıl? gibi ) bu stratejiyi gütmeniz, sizin yararınıza olacaktır.

Featured Snippets Çeşitleri Nelerdir?

Google arama sonuçlarında sıklıkla karşılaşabileceğiniz Öne Çıkan Snippetler’in 4 ana tipte toplayabilmek mümkün.

1- Tanımlama Kutusu

Bu snippet, arama yapan kullanıcıya doğrudan cevabı vermek için sıralama sonuçlarının en üstünde yer alır. Genellikle “Nedir?”, “Nerededir?” veya “Kimdir?” gibi soruların cevaplarını içerir. Örnek olarak “Dünyanın en küçük ülkesi” şeklinde bir arama yaptığınızda karşınıza doğrudan “Vatikan” çıkar. Google bu alan üzerinden böyle tanımları kullanıcıya vakit kaybetmeden sunmayı amaçlar.

Featured snippet tanımlama kutusu örneği

Yine SEMrush’un bir araştırmasında Öne Çıkan Snippet’lerde yer alan tanımların 40-60 kelime uzunluğunda olduğu tespit edilmiş.

2- Tablo

Bu örnekte ise Google bir sayfadan verileri çeker ve tablo olarak sonuç sayfasında görüntüler. Mesela “yıllara göre asgari ücret” diye arattığınızda karşınıza aşağıdaki tablo çıkacaktır.

Featured snippet tablo örneği

3- Sıralı liste

Daha çok yemek tarifi ararken denk gelebileceğiniz bu Öne Çıkan Snippet tasarımında Google, web sayfasında sıralı olarak yazılan maddeleri doğrudan listeler. Yani belirtilen maddelerin adım adım, sıralı şekilde uygulanması gerektiği durumlarda bu snippet türü karşınıza çıkar. Örnek olarak “araba alırken dikkat edilmesi gerekenler” sonucuna bakabilirsiniz.

Featured snippet sıralama örneği

4- Düzensiz liste

Burada ise Google, madde şeklinde hazırlanan içerikleri sıralı olmaksızın listeler. Düzensiz liste olarak da adlandırabileceğimiz bu Snippet türüne aşağıdaki gibi bir örnek gösterilebilir mesela.

Featured Snippet Nedir

Featured Snippets Optimizasyonu Nasıl Yapılır?

Evet, gelelim web sitenizde hazır bulunan içerikleri nasıl Featured Snippet veya Öne Çıkan Snippet olması için optimize edeceğinize. Bunun için yapmanız gereken ilk iş, halihazırda Featured Snippet’i olan bir arama sonucu sayfası bulmak olmalı.

Sanılanın aksine burada görece olarak daha “bakir” bir anahtar kelime bulmanız gerekmiyor. Aksine zaten Öne Çıkan Snippet’i olan bir kelime öbeği bulmalısınız. Böylelikle Google’ın bu arama sonucunda kullanıcılara Featured Snippet göstermek istediğini anlamış olacaksınız.( nedir? kimdir? nasıl yapılır? nerededir vb.)

Ek olarak Google’ın bu arama sonucu sayfasında ne tür bir Featured Snippet listelediğini de görme imkânınız olacak. Tanım, sıralı veya düzensiz liste gibi. Geriye ise sayfanızı bu doğrultuda optimize etmek kalacak.

Örnek olarak Google’da “bebek bezi markaları” şeklinde bir arama yaptığınızda Google’ın en üstte düzensiz bir Öne Çıkan Snippet konumlandırdığını görebilirsiniz.

Sıfırıncı sıraya nasıl çıkılır?

Peki, hedef aldığınız anahtar kelimelerin kaç tanesinin arama sonucunda Featured Snippet gösterildiğini nasıl bileceksiniz? Bunun iki yolu var. İlki ücretsiz ancak biraz daha uğraştırıcı olanı: Tüm hedef kelimeleri teker teker Google’da aratmak. Basit bir Excel dosyası hazırlayarak anahtar kelimelerinizi sıralayabilir, ardından Featured Snippet olup olmadığını işaretleyebilirsiniz.

İkinci yol ise SEMrush veya Ahrefs gibi ücretli servislerden destek almak. Bu platformlar seçmiş olduğunuz anahtar kelime listesini tek seferde kontrol ederek sonuç sayfasında Featured Snippet olup olmadığını raporlayabiliyorlar.

Google’da Sıfırıncı Sıraya Nasıl Çıkılır?

Hazırsanız başlıyoruz! Hangi sayfanızın, hangi anahtar kelimede çıkması gerektiği konusunda hedeflerinizi belirledikten sonra, sıra Google’ı sizin sayfanızı Featured Snippet olarak seçmek için ikna etmeye gelmiş demektir. Aşağıdaki satırları okuyarak siz de içeriğinizi 4 ana Featured Snippet türüne göre optimize edebilirsiniz.

1- Tanım İçerikleri : Bu seçenekte Google’a Featured Snippet kutusu içerisinde kullanıcıya gösterilmek üzere kısa (40-60 kelime kadar) bir metin sunmanız gerekiyor. Eğer “… nedir?” tarzı bir içeriğiniz varsa bu idealdir mesela. Örnek olarak “yolcu hizmetleri memuru nedir?” şeklinde arama yaptığınızda karşınıza aşağıdaki kutucuk çıkacaktır.

Görüldüğü üzere kullanıcı tarafından sorulan soruya net, kısa bir cevap verilmiş. Google da bu sayfayı Featured Snippet olarak kabul etmiş.

2- Tablo: Analizlerime göre Google, tablo şeklindeki Öne Çıkan Snippet’leri kullanma noktasında çok istekli. İşin güzel tarafı sayfanızdaki farklı bölümlerden veri toplama yerine halihazırda var olan tabloyu doğrudan sonuç sayfasında göstermeyi tercih ediyor. Fakat bu tablonun içeriğinde yada alt başlığında aranan anahtar kelimenin geçmesi önemli.

Örnek olarak aşağıdaki tabloya göz atabiliriz.

Featured Snippet Tablo Örneği

Hazırlamış olduğunuz tabloyu Google’ın algılayıp algılamadığını ise çok dert etmenize gerek yok. En azından WordPress kullanıyorsanız. Diğer içerik yönetim sistemleri için de tabloyu hazırlarken <tr> etiketini geçirdiğinizden emin olun yeter.

3- Sıralı liste : Burada amacınız Google’ın sayfayı kolaylıkla indeksleyip sıralı listeyi anlayabileceği şekilde temiz bir HTML düzeni oluşturmak olmalı. İsterseniz her bir adımı veya listede yer alacak malzemeyi H2 veya H3 etiketiyle oluşturabilirsiniz. Ardından her bir alt başlığı giderek küçülen H etiketleriyle kullanabilirsiniz.

Fakat ne olursa olsun, her bir adımın Google tarafından net olarak anlaşılabileceğini sağlamanız gerek. Örnek aşağıda yer alıyor ;

Featured Snippet sıra liste için uygun kod yapısı

İsterseniz her bir maddede “Adım #1” veya “1” gibi belirteçler kullanabilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken tutarlı olmak. Bir maddede “Adım:1”, hemen peşinden gelen diğer maddede “Adım #1” yazmanız işe yaramayabilir.

Adım #1, Adım #2, Adım #3… veya 1., 2., 3… şeklinde maddeleri sıralamanız tavsiye edilir. Kişisel olarak “1” yerine “Adım #1” şeklindeki kullanımın daha hoşuma gittiğini söyleyebilirim ancak Google her iki şekilde de madde listelediğinizi algılayabiliyor. Hatta dilerseniz noktalı madde kullanarak sıralama yapabilirsiniz.

Long Tail Keyword Kullanın

Ahrefs tarafından yapılan bir araştırma, Featured Snippets olarak listelenen çoğu sayfanın uzun kuyruklu anahtar kelimeleri (Long Tail Keywords) uzun kuyruklu anahtar kelime aratan kullanıcıların karşısına çıktığına işaret ediyor. Bazen gereğinden fazla uzun ve kesin olabilen bu anahtar kelimelerin en büyük örneği, Google’da yapılan sesli aramalar.

Mesela “soğuk kahve” kelimesini baz alalım. Bu, geleneksel bir anahtar kelime olarak nitelenebilir ve Featured Snippets şeklinde bir sonuç listelenmesi ihtimali azdır. Fakat sesli arama ile bir kullanıcı “Evde soğuk kahve nasıl hazırlayabilirim?” şeklinde uzun kuyruklu bir anahtar kelime arattığı zaman Öne Çıkan Snippet’le karşılaşma ihtimali daha fazladır.

Bu tür uzun kuyruklu anahtar kelimeleri keşfedebilmek için Google’daki arama sonuçları sayfalarında yer alan “Kullanıcılar bunları da sordu” kısmındaki soru cümlelerinden ilham alabilirsiniz.

Google arama sonuçlarında ” kullanıcılar bunları da sordu ” örneği.

Tek Sayfa Üzerinden Birden Fazla Snippet Gösterebilirsiniz

Evet, eğer web siteniz veya sayfanız Google nezdinde itibarlıysa tek bir sayfa üzerinden farklı Featured Snippets gösterimi elde edebilmeniz mümkün. Burada olay birçok farklı tanımı, sıralı listeyi ve diğer tabloları tek bir sayfa üzerinde göstermek. Google zaten Featured Snippets kullanmayı sevdiği için sayfanıza hak ettiği yeri kısa sürede gösterecektir.

Üstelik bunu yapmak çok basit! Genelde bu yapıyı ben kategori sayfalarımda kullanıyorum.

Sayfanızda birden fazla featured snippet çıkarmak için taktik

Yukarıda göreceğiniz örnekte Google ads kategori sayfamın içerisinde, Adwords ile alakalı olan ” kullanıcılar bunu da sordu ” ve Google arama sayfası sonunda yer alan ” ilgili aramalar ” kısmındaki soru nitelikli kelimelere cevap yer alıyor.

S.S.S şeklinde kullandığım bu yapı ile, Google Ads kategorimde birden fazla featured snippet hedeflemeye çalıştım. Böylece bu kategorideki içeriklerimi güçlendirdikten sonra s.s.s alanımdaki kelimeler mutlaka sıfırıncı sırada olacaktır.

Son Öneriler

İçeriklerinizi Öne Çıkan Snippet kısmında görüntülenecek şekilde optimize etmek iyi bir şeydir. Fakat acı gerçek şu ki, eğer sayfanız ilk sayfada görüntülenmiyorsa Öne Çıkan Snippet olma ihtimali pratikte sıfırdır.

Konuya ilişkin Ahrefs’in yaptığı bir diğer çalışma tüm Featured Snippet sayfalarının yüzde 99’unun halihazırda ilk sayfada yer aldığını ortaya koymuş durumda. Neredeyse tamamı diyebiliriz yani. Bu yüzden eğer ilk 10’da yoksanız, ilk önce bu sıralamaya girmeye odaklanmanızda yarar olabilir.

Aslına bakılırsa Google’ın bu yaptığı çok mantıklı. Çünkü ilk sayfada Google’ın aratılan anahtar kelimeyle ilgili en sevdiği, en çok güvendiği siteler yer alır. Hal böyle iken tutup da 11. sırada yer alan bir sayfayı Featured Snippet olarak seçmek akıl kârı değil. Velev ki tüm formatları doğru yapmış olsun…

Sonuç olarak içeriğinizin formatını doğru şekilde ayarlamanın yanı sıra, birinci sayfada gösterilmesini sağlamak da Featured Snippet’e giden yolda mutlaka aşmanız gereken bir çıta olarak karşınızda duruyor.

Bugün anlatacaklarım bu kadar. Sorularınızı yorum kısmına bekliyorum.

Cevaplamak için heyecanlanıyorum :)

Gökhan GÜNEŞ

Merhaba, ben Gökhan Güneş. 10 Yıldır profesyonel olarak dijital pazarlama ve seo tarafında çalışmalar yapıyorum. Sektörde edinmiş olduğum tüm bilgi ve deneyimlerimi sizinle bu blog aracılığı ile paylaşacağım. Beni takip edin :)

İlgili Makaleler

5 Yorum

  1. Büyük emek var. Teşekkür ederim. İlk sayfada yer alan içeriklerimi önce tespit etmem lazım. Bu konuda öneriniz var mı ?

    1. Merhaba, yorumunuz için teşekkürler.
      Bu sayfaları kolay bir şekilde tespit edebilirsiniz. Analytics hesabınıza giriş yaparak en çok ziyaretçi sayfalarınızı filtreleyerek erişebilirsiniz. Ayrıca Search Console üzerinden de takip edebilirsiniz.
      Selamlar :)

  2. Bir kaç içeriğim ilk sayfada, anlattıklarınıza göre optimize ettim. Sonuçları paylaşıcM :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir