Seo

En İyi ve Ücretsiz 60 SEO Aracı

Günümüzde herhangi bir webmasterin sitesini optimize etmek veya analiz yapabilmek için kullanabileceği yüzlerce ücretsiz SEO aracı mevcut. Öyle ki arama motoruna “Google sıralama bulucu” yazdığınız zaman bile karşınıza bir sürü seçenek çıkıyor. Rehber niteliğindeki bu yazıda, SEO araçlarının içlerinden en kullanışlı ve popüler olanları bulabilirsiniz.

Karışıklığa yol vermemek adına SEO araçlarını işlevlerine göre de ayırdım. Aşağıdaki butonlara basarak ilgili kategoride kullanabileceğiniz araçların listesine ulaşabilmeniz mümkün.

AnalizCrawling/İndekslemeAnahtar Kelime AraştırmalarıLink AraçlarıLokal SEOMobil SEOÇok amaçlıSite içi SEOAraştırmaSite Açılış HızıWordpress

Analiz

Hedef anahtar kelimelerinizi, bu kelimelerdeki sıralamanızı ve rakiplerinizi analiz etmek istiyorsanız bu ücretsiz araçlardan faydalanabilirsiniz.

1. Bing Webmaster Tools

Web sitesi yöneticileri genelde Google Webmaster Tools’a ağırlık verir ve sitelerini bu platforma kaydederler. Fakat Microsoft sahipliğindeki arama motoru Bing de web sitesi sahiplerine çeşitli ücretsiz araçları sunuyor. Bing Webmaster’e kaydolarak web site ve arama motoru analizi araçlarını kullanmaya başlayabilirsiniz.

Özellikle anahtar kelime araştırmaları ve raporlamaları için faydalı olduğunu söyleyebilirim.

Kullanmak için tıklayın: Bing Webmaster

Ayrıca Yandex’in de benzer bir uygulaması var: Yandex.Webmaster

2. Data Studio

Google Search Console ve Google Analytics gibi birçok farklı kaynaktan verileri toplayarak bir araya getirmek, görselleştirmek ve başkalarıyla paylaşmak istiyorsanız Google Data Studio bunun için ideal çözümdür.

Kullanmaya başlamak için buraya tıklayın.

3. Enhanced Google Analytics Annotations

Ziyaretçi sayınızın aniden arttığı veya azaldığı günler illa ki olmuştur. Bu değişikliklerin resmî tatillerden dolayı mı, yoksa Google algoritmalarındaki değişikliklerden ötürü mü olduğunu anlamak için Enhanced Google Analytics Annotations isimli bu Chrome eklentisini kullanabilirsiniz.

Google Analytics’teki grafiklerin üzerinde çıkan ek bildirimler sayesinde hitin neden arttığı veya azaldığı hakkında fikir sahibi olabilmeniz mümkün.

Yüklemek için buraya tıklayın.

Alternatif olarak Panguin ve Zeo Tools isimli SEO araçlarını da deneyebilirsiniz.

4. Google Analytics

Dünya üzerindeki en popüler web analiz servisi olabilir. Ücretsiz olması ve aralarında Google Marketing Optimizer, Search Console ve Data Studio’nun da bulunduğu diğer Google servisleriyle entegre çalışmasıyla tercih sebebi haline gelen Analytics’i hala daha kullanmıyor olduğunuzu düşünmek istemiyorum bile.

Google Analytics için buraya tıklayın. Gizlilikle ilgili endişeleriniz varsa alternatif olarak Clicky ve Open Web Analytics servislerine bir şans verebilirsiniz.

5. Search Console

Tüm bu listedeki muhtemelen en kullanışlı SEO aracı: Search Console. Öyle ki günümüz şartlarında bu servise kayıtlı olmayan bir sitenin modern SEO tekniklerini kullanabileceğiniz sanmıyorum.

Google’ın sitenizi nasıl indekslediğini ve sıraladığını görebileceğiniz bu servis, anahtar kelimelerle ilgili güvenilir araştırmalar yapmanızı da sağlıyor.

Kullanmaya başlamak için buraya tıklayabilirsiniz.

6. Keyword Hero

Analytics’te sitenize gelen ziyaretlerin hangi anahtar kelimeler üzerinden gerçekleştiğini araştırırken “(not provided)” ibaresiyle karşılaşabilmeniz mümkün.

Bu noktada faydalanabileceğiniz Keyword Hero servisi gelişmiş makine öğrenme algoritmasıyla belirsiz anahtar kelimeleri öğrenebilmenizi sağlıyor. Kusursuz bir sistem değil, ancak işe yaradığı kesin. Ücretsiz olarak ayda 10 farklı URL sorgulatabiliyorsunuz.

7. MozCast

Google büyük bir algoritma değişikliği yaptığı zaman bundan haberdar olmak için Moz ekibi tarafından geliştirilen MozCast’i kullanabilirsiniz. Aynı sitede Google’ın karmaşık algoritmalarına dair bilgilendirici metinler de yer alıyor.

 

 

Crawling / İndeksleme

Sitenizin Google ve diğer arama botları tarafından doğru indekslendiğinden emin olmak için kullanabileceğiniz faydalı servisler.

8. Beam Us Up

Ücretsiz olarak kullanabileciğiniz bir masaüstü crawler yazılımına ihtiyacınız varsa, çare Beam Us Up olabilir. Screaming Frog kadar gelişmiş özelliklere sahip değil, ancak sadece Windows’ta çalışan bu program yüzde 100 ücretsiz.

Sitenizdeki kırık linkleri ve diğer SEO problemlerini fark edebilmenizi sağlıyor.

9. Link Redirect Trace

Google Chrome eklentisi formundaki Link Redirect Trace ücretsiz olmasının yanı sıra hepsi bir arada çözümler sunmasıyla tercih sebebi haline geliyor. Rel-canonical adresler, robots.txt dosyaları ve LinkResearchTools’tan tedarik edilen basit link analizleri gibi birçok farklı analiz aracı bir araya getirilmiş durumda.

Bir sayfa üzerindeki nofollow linkleri işaretlenmiş şekilde görebilme gibi gelişmiş özellikleri de var.

10. Redirect Path

Bir üst sıradaki Link Redirect Trace’e çok benzeyen Redirect Path de ücretsiz bir Chrome eklentisi.

Ziyaret ettiğiniz sayfalarda 301, 302, 404 veya 500 gibi herhangi bir yönlendirme varsa uyarı veren bu minik eklenti olmazsa olmazlarınız arasında yer almalı.

11. Screaming Frog

En popüler masaüstü crawler programı olarak tanımlayabileceğim Screaming Frog hem ücretli, hem de ücretsiz sürümleriyle webmasterlara hizmet veriyor. Ücretsiz sürümde tek bir crawl işleminde 500 URL’lik sınır var. Ücretli versiyon kadar işlevsel olmasa da küçük projeler için ideal olduğunu söyleyebilirim.

12. Screaming Frog Log File Analyzer

SEO ile ilgilenen çoğu kişi Screaming Frog’u duymuş veya kullanmıştır, ancak çok az kişi Frog’un aynı zamanda Log File Analyzer isimli yazılımından haberdardır.

Ücretli ve ücretsiz versiyonu olan bu programı para vermeden kullanmak isteyenler 1000 satırlık sınırlamayla karşılaşacaklar. Sitenizdeki URL’lerin erişilebilirlik oranı ve hangi arama motoru botları tarafından indekslendiği gibi birçok bilgiyi bu programla analiz edebilmek mümkün.

13. SEOlyzer

Gerçek zamanlı analiz ve sayfaları kategorilerine göre ayırma gibi klas özelliklere ev sahipliği yapan SEOlyzer de canlı log analiz aracı olarak listemizdeki yerini almış bulunuyor.

Uygulamanın kullanıcıları arasında Air France ve Decathlon gibi dev şirketler var.

14. Xenu

Windows bilgisayarlarda kullanılabilen bu crawler yazılımı neredeyse 10 senedir hiç değişmedi. Eski, ancak gayet iyi iş görüyor. Sitenizdeki kırık veya bağlantı hatası veren linkleri tespit etmek için kullanabileceğiniz Xenu bilgisayarda da çok az yer kaplıyor.

Anahtar Kelime Araştırmaları

İnsanların arama motorlarında ne aradığını keşfetmek, bu kelimelerin aranma hacimlerini ve rekabetin ne kadar yüksek olduğu öğrenmek için kullanabileceğiniz araçlar.

15. Answer The Public

Türkçe’ye “Halka Sor” şeklinde çevirebileceğimiz Answer The Public daha çok yabancı dildeki projelerinizde işinize yarayabilir, çünkü Türkçe dil seçeneği henüz yok. Temelde ise bir anahtar kelime yazdığınız zaman size bu kelimeyle ilgili “Neden, nasıl, nerede?” gibi farklı sorulardan oluşan uzun kuyruklu anahtar kelimeler üretmeye yarıyor.

Örnek vermek gerekirse “Çikolata” yazdığınız zaman “Çikolata neden okullarda servis edilmemelidir?” gibi kelimeler öneriyor.

16. Keyword Explorer

Moz’un muhteşem anahtar kelime araştırma aracıyla henüz tanışmadıysanız çok şey kaybetmişsiniz demektir. 500 milyondan fazla anahtar kelimenin kayıtlı olduğu bu dev veritabanı, sektörün en isabetli aranma hacimlerini de sunuyor. Üstelik bulduğunuz anahtar kelimelerin rekabet oranını da görüntüleyebiliyorsunuz.

Keyword Explorer’a ücretsiz kayıt olduktan sonra ayda 10 sorgu yapabilirsiniz.

17. Keyword Planner

Bizzat Google’ın kendi servisi olan Keyword Planner daha çok reklamverenlere anahtar kelime hedefleme noktasında fikir vermesi için geliştirilmiş. Ancak SEO çalışmalarında kullanmanız için hiçbir engel yok.

Denemek için herhangi bir anahtar kelime belirleyin ve bu kelimelerde reklam vermenin ne kadara mal olacağını öğrenin.

18. Keyword Shitter

Listenin en ilginç ve eğlenceli araçlarından birisi olarak tanımlayabileceğim Keyword Shitter, belirlediğiniz bir anahtar kelimeyi siz dur diyene kadar türetmeye devam ediyor. Yüzlercesini hem de!

19. Keywords Everywhere

Bu eklenti Chrome veya Firefox’a kurduktan sonra size internette gezinirken aranma hacimleriyle birlikte anahtar kelime önerilerinde bulunuyor. İlham kaynağı olarak kullanabileceğiniz Keywords Everywhere’in Google Search Console ile entegre çalışıyor olması da bir diğer özelliği.

20. Ubersuggest

Neil Patel isimli ünlü SEO uzmanının geliştirdiği Ubersuggest’i tek bir anahtar kelime yazıp bölgeyi de Türkiye olarak seçtikten sonra kullanmaya başlayabilirsiniz. Farklı kaynakları bir araya getirip anahtar kelime önerilerinde bulunan bu araç aranma hacmi ve muhtemel tıklanma oranlarını da görüntülüyor.

Link Araçları

Backlink bulmak ve var olan backlinkleri değerlendirmek için kullanabileceğiniz servisler.

21. Disavow Tool

Web siteniz kötü niyetli SEO’cular tarafından saldırıya uğramış ve sıralamada geri düşmüş olabilir. Ki bu saldırılar genelde yasa dışı içeriklerin yer aldığı sayfalardan sitenize backlink verilmesi şeklinde gerçekleştirilir.

Bu backlinkleri reddetmek için Google’ın Disavow Tool adını verdiği aracı dikkatli bir şekilde kullanabilirsiniz.

22. Link Explorer

Moz ekibinin bir diğer icadı olan Link Explorer tartışmasız bir şekilde sektörün en büyük ve isabetli link indeksidir. Backlink kontrolü için kullanabileceğiniz bu serviste 35 trilyon URL kayıt altında bulunuyor.

Ücretsiz kayıt olduktan sonra her ay 10 sorgu yapabilir, bu sorgulara ait raporun 50 satırını görüntüleyebilirsiniz.

23. Link Miner

Backlink duayeni olarak bilinen Jon Cooper tarafından geliştirilen Link Miner isimli ücretsiz Chrome eklentisi her bir sayfa üzerindeki kırık linkleri bulmaya yarıyor.

Bunun yanı sıra Google’da arama yaptığınızda sonuç sayfasında bir dizi istatistiği de hemen görüntüleyebiliyorsunuz.

24. Detailed

Kısaca link arama motoru olarak tanımlayabileceğim Detailed, pazarlama dehası Glen Allsopp tarafından geliştirilmiş.

Reverse engineering veya Türkçesiyle tersine mühendislik yapmanızı sağlayan araç, belli sektörlerin önde gelen sitelerine verilen linkleri tarıyor ve ücretsiz olarak kullanıma sunuyor. Böylelikle bu dev sitelere hangi anahtar kelimeler üzerinden link verildiğini keşfedebilirsiniz.

25. Backlink Checker

Çoğu kişi Ahrefs’in ücretsiz backlink kontrol etme servisi Backlink Checker’den bihaber olsa da bu araç gayet iyi çalışıyor! Tahmin edebileceğiniz üzere ücretli üyelere haksızlık etmemek için bir dizi kısıtlama var. Mesela 100 link sınırlaması mevcut. Ancak kısıtlı bütçe ile backlink analizi yapmak isteyenlerin işini gayet görür.

Lokal SEO

26. Google My Business

Yerel SEO veya Lokal SEO, adını siz koyun. Eğer bölgesel aramalarda ön sıralarda yer almak istiyorsanız yapacağınız ilk iş Google’ın My Business (Benim İşletmem) servisine kaydolmak olmalı.

Böylece işletmenizi sahiplenir, bilgilerini düzenleyebilir ve Haritalar’da yapılan yorumlara cevap yazabilirsiniz.

27. Google Review Link Generator

Müşterilerinize Google Haritalar’daki işletmenizin sayfasına yorum yapabilmeleri için doğrudan link göndermek istiyorsanız, Google Review Link Generator’ü kullanmanız gerekebilir.

Açılan sayfada işletmenizin adını yazmanız yeterli.

28. Local Search Results Checker

Lokal SEO çalışmalarının en zor yanı, Google’ın bulunduğunuz bölgeye göre arama sıralamasını değiştiriyor olması. Hal böyle olunca işletmenizin yapılan bir aramada hangi bölgede, hangi sırada çıktığını tespit etmek zorlaşıyor.

Tam da bu noktada devreye BrightLocal giriyor neyse ki. Sanal olarak harita üzerinde işaretlediğiniz alanlardaymış gibi arama yapan servis, işletmenizin hedef anahtar kelime aramalarındaki tam sırasını söylüyor.

29. Moz Local Check Business Listing

Moz ekibince ABD, İngiltere ve Kanada’daki işletmelere yönelik hazırlanan Local Check Business Listing isimli servis işletmelerin lokal arama ekosistemi üzerindeki varlığını analiz ediyor.

Google’ın yanı sıra Facebook, Bing ve Foursquare gibi platformlarda işletmenizin zayıf ve güçlü yönlerini raporluyor.

Mobil SEO

30. Mobile First Index Checker

Google’ın “önce mobil” anlayışlı bir indeksleme algoritmasına geçtiği hepimizin malumu. Bu sebeple sitenizin hem mobil, hem de masaüstü sürümünün örtüşüyor olması çok önemli.

Yerli SEO ajansı Zeo ekibinin geliştirdiği bu servis masaüstü versiyonundaki link sayısını ve sayfa şemasını mobil sürümle kıyaslayıp çeşitli önerilerde bulunuyor.

31. Mobile SERP Test

Mobil cihazlardan yapılan aramalarda kullanıcının gördüğü sonuçlar hem lokasyona, hem de telefon modeline göre değişiyor. Bu ücretsiz servis belirlediğiniz bölgede, hedef anahtar kelimede sitenizin kaçıncı sırada yer aldığını öğrenmenizi sağlıyor.

MobileMoxie tarafından geliştirilen Mobile SERP Test yazılımı kullanmaya başladıkça çok şaşırtıcı sonuçlarla karşılaşacaksınız.

32. Mobile-Friendly Test

Web siteniz Google’ın “mobil dostu” gereksinimlerini ne kadar karşılıyor? Google tarafından yayınlanan bu ücretsiz servis sayesinde sitenizi mobil uyumluluk testine sokabilirsiniz.

Siteniz sınıfta kalırsa endişe etmeyin, Google ne yapmanız gerektiğine dair çeşitli önerilerde de bulunuyor.

Çok amaçlı

Birden çok özelliği olan ve bu sebeple ayrı bir kategoride listelemenin gerektiği ücretsiz SEO araçları.

33. Chrome DevTools

Site içi SEO çalışmalarında faydalanabileceğiniz Chrome DevTools ile her bir sayfanın açılış hızını ölçebilmeniz mümkün.

Özel JavaScript kodlarını çalıştırmak, ziyaret edilen sayfaların HTTP header bilgilerini görüntülemek, HTML kodları üzerinde canlı değişiklikler yapmak gibi keşfedebileceğiniz birçok özelliği var.

34. Marketing Miner

Neredeyse her işinize yarayacak ve SEO çalışmalarınıza inanılmaz katkı sağlayacak tüm araçları tek bir çatı altında toplayan Marketing Miner, Avrupa’da hayli yaygın. Arama motoru sıralama sonuçlarını anlık takip edebileceğiniz servis rekabet analizi yapabilmenizi de sağlıyor. Grafiklerle görselleştirilmiş gelişmiş raporlama özelliği ise cabası.

Ücretli bir servis normalde, ancak kısıtlı özelliklerinden faydalanabileceğiniz ücretsiz versiyonu da var.

35. MozBar

İsminden de anlaşılacağı üzere MozBar, Moz ekibi tarafından hazırlanan bir tarayıcı barı. Ücretsiz olarak Chrome’a yükledikten ve Moz hesabınızla oturum açtıktan sonra internette gezindiğiniz sitelerin site içi SEO ve anahtar kelime analizlerini görüntüleyebilmeniz mümkün. Pro sürümünü kullananlar ise gelişmiş anahtar kelime önerilerinden faydalanabiliyorlar.

36. SEMrush

Tıpkı Moz gibi SEMrush da bir dizi ücretsiz SEO aracına ev sahipliği yapıyor. “Hepsi bir arada” olan bu sitede eğer tek bir web sitesiyle çalışacaksanız kullanabileceğiniz ücretsiz bazı servisler var. Anahtar kelime ve alan adınızla ilgili basit raporlar çıkarabiliyorsunuz mesela. Ancak tam verim almak için ücretli sürüme yükseltme yapmanız gerekecek.

37. SEO Minion

Çoğu SEO toolbarından daha verimli çalışan ücretsiz Chrome eklentisi SEO Minion ile kırık linkleri takip etmek ve sıralama sonuçlarında sitenizin nasıl gözüktüğünü simüle edebilmek mümkün. Mesela bir sayfa içindeki H1 ve H2 etiketli tüm başlıkları bir araya görmenizi sağlayabiliyor.

Daha çok site içi SEO çalışmaları için tavsiye ederim. Mutlaka denemeye değer.

38. SEOquake

SEOquake bulup bulabileceğiniz en verimli ve kullanışlı SEO toolbarlarından birisi olabilir. Birçok gelişmiş konfigürasyon seçeneğiyle gelen bu Chrome eklentisini SEO ihtiyaçlarınız doğrultusunda özelleştirebiliyorsunuz. Ziyaret ettiğiniz her bir adresi analiz eden eklenti farklı alan adlarını kıyaslamanıza ve topladığınız verileri dışarı aktarmanıza olanak sağlıyor.

39. Sheets for Marketers

Google Sheets ile rekabet analizi ve anahtar kelime araştırmaları yapabilmenizi sağlayan bir dizi ücretsiz şablon Sheets for Marketers sitesinde kullanımınıza sunulmuş durumda. Sitenizdeki tüm yazıların adreslerini, başlık ve içeriklerini tek bir Excel dosyasında bir araya getirebilirsiniz mesela. Bunun gibi 100’den fazla hazır şablon her zaman elinizin altında durmalı bence.

40. Small SEO Tools

İsminde “küçük” sıfatının geçtiğine bakmayın, çünkü Small SEO Tools’ta ücretsiz kullanabileceğiniz 100’den fazla orijinal SEO aracı mevcut. Üstelik bu araçların her biri işlevini gayet iyi yerine getiriyor.

Kopya içerik kontrolü, imla düzeltici, anahtar kelime yoğunluğu tespiti gibi işinize yarayabilecek birçok araç var.

41. Varvy

Internet Marketing Ninjas ekibi tarafından geliştirilen Varvy isimli bu ücretsiz SEO aracına site adresinizi yazmanız yeterli. Daha sonra sitenin açılma hızını ve mobil SEO arayüzünü iyileştirmeye yarayacak bazı öneriler karşınıza çıkacaktır. Var olan sorunları gidererek sitenizin genel performansını daha da iyileştirebilmek sizin elinizde.

Alternatif olarak SEO PowerSuite ve CanIRank isimli servislere de bir bakın derim.

Site içi SEO

Sayfalarınızın potansiyelini artırmaya yarayacak ücretsiz servisler.

42. Natural Language API Demo

Google tarafından geliştirilen ve ayrıntılı metin analizi yapmaya yarayan Natural Language API, SEO çalışmalarında kullanılabilir.

Bu sayfayı ziyaret ederek API hakkında bilgi alabilir ve ücretsiz demoya göz atabilirsiniz. Arama motorunun sitenizdeki içerikleri nasıl değerlendirip kategorize ettiği hakkında fikir sahibi olmak için ideal.

43. Rich Results Test

Arama motoru sıralama sayfasında standardın ötesine geçmek istediğiniz için sayfalarınıza değerlendirme yıldızı eklediğinizi varsayalım. Bu JSON-LD kod parçasının doğru çalışıp çalışmadığını görmek için Google’ın hazırladığı Rich Results Test’i kullanabilirsiniz. Tamamen ücretsiz.

44. Structured Data Testing Tool

Bu araç her webmasterın yer imleri arasında yer almalı bence. Türkçe’ye “Yapısal Veri Aracı” olarak çevrilen bu araç sayesinde web sitenizin HTML kaynak kodunda değişiklik yapıp test çalışmaları gerçekleştirebilmeniz mümkün. Ek olarak rakiplerinizi analiz etmek için de bu araçtan faydalanabilirsiniz.

45. Tag Manager

Google Tag Manager sayesinde Google Analytics gibi “tag”ları sitenize kolayca yerleştirebilmeniz mümkün.

Ancak bunun da ötesinde Tag Manager’i site içi aramaları takip etmek, kullanıcıların sitede hangi linklere tıkladığını takip etmek gibi optimizasyon çalışmalarında kullanabilirsiniz.

46. View Rendered Source

Ziyaret ettiğiniz bir sayfanın tarayıcı tarafından nasıl “render” edildiğini görmenizi sağlayan bu ücretsiz Chrome eklentisi, tarayıcının mevcut “view-source” işlevinden daha verimli çalışıyor.

Site içi SEO çalışmalarında karşılaşabileceğiniz JavaScript kaynaklı hataları gidermek için ideal.

Araştırma

Rekabet analiz çalışmalarında faydalanabileceğiniz ücretsiz bazı servisler.

47. BuzzSumo

Öne çıkan SEO araştırma araçları arasında yer alan BuzzSumo muhteşem bir Chrome eklentisine de sahip. Tarayıcıda açtığınız her bir sayfanın sosyal medyada kaç kez paylaşıldığını gösteriyor.

Ücretsiz sürümde çok fazla veri sunulmuyor olsa da son dönemde trend olan içerikler hakkında fikir sahibi olmanızı sağlayabilir.

48. Hunter

En kullanışlı e-posta adresi arama aracı olarak tanımlayabileceğim Hunter’e ücretsiz kaydolup ayda 50 sorgu gerçekleştirebiliyorsunuz. Herhangi bir alan adını yazdığınız zaman o alan adına kayıtlı e-posta adresleri, içinde geçtikleri URL’lerle birlikte listeleniyor.

Benzer bir diğer servis ise Viola Nobert.

49. SimilarWeb

Rakipleriniz üzerinde araştırma yapmak, tahmini trafik bilgisini öğrenmek, en çok ziyaret edilen sayfalarını görmek ve hangi kanallar üzerinde pazarlama yaptığını görüntülemek gibi işlemler için SimilarWeb’i kullanabilirsiniz.

Ücretsiz sürümde yaptığınız araştırmaların sadece ilk 5 sonucunu görebiliyorsunuz.

50. Wappalyzer

Bir web sitesinin hangi teknolojiyle çalıştığını analiz etmek için kullanabileceğiniz onlarca farklı yazılım var. Ancak bir SEO uzmanının favorisi bence Wappalyzer olmalı. Gelişmiş raporlama istemediğiniz müddetçe tamamen ücretsiz olan bu Chrome eklentisi, size herhangi bir sitenin kullandığı eklentileri, CMS’i, Analytics servisini ve Javascript framework’ünü öğrenme imkânı veriyor.

Mesela rakibiniz Yoast mı yoksa All In One SEO Pack mi kullanıyor? Cevabı bu eklentide.

51. Wayback Machine

Daha çok zamanda geriye gidip nostaljik web siteleriyle anıları tazelemek için kullanılan Wayback Machine’i SEO çalışmalarında kullanabileceğinizi biliyor muydunuz?

Eskiye dönük araştırmalar yapmak ve rakiplerinizin zaman içerisinde ne tür değişiklikler yaparak başarıya ulaştığını öğrenmek için ideal mesela.

52. Bulk Domain Availability Checker

Aynı anda 20 bin tane alan adının müsaitlik durumunu kontrol edebileceğiniz kaç tane ücretsiz araç var?

Bence rankz.io tarafından hazırlanan Bulk Domain Availability Checker isimli bu servis kesinlikle alanının en iyisi. Çok hızlı çalışıyor ve önde gelen 45 tane alan adı uzantısını destekliyor. Daha ne olsun?

Site Açılış Hızı

Sayfaların yüklenme hızını optimize ederek ziyaretçi etkileşimi ve geri dönüş oranını arttırmanızı sağlayacak bu araçlar sıralamada yükselmenize de yardımcı olabilir.

53. Cloudflare

Aslına bakılırsa Cloudflare hakkında söylenecek çok şey var. Sitenizi hızlandırmak için ücretsiz CDN hizmeti sunuyor, kolay DNS yönetimi imkânı veriyor ve yüzde 100 ücretsiz DDoS koruması sağlıyor.

Aralarında Shopify ve IBM’in de bulunduğu birçok referansa sahip olan servisin ücretli sürümü de mevcut.

54. GTmetrix

SEO’cuların en sevdiği web sitesi hızı ölçerlerin başında gelen GTmetrix verdiğiniz herhangi bir URL’nin açılış performansını aynı PageSpeed, YSlow ve Waterfalls’ta olduğu gibi tarafınıza raporlayabiliyor. Bunu görsel grafikler aracılığıyla yapıyor olması en büyük avantajlarından birisi.

55. Lighthouse

Google’ın açık kaynaklı hız ölçümleme aleti Lighthouse, web sayfalarınızın kalitesini arttırmak için faydalanabileceğiniz önerilerde de bulunabiliyor.

Chrome DevTools üzerinden kullanılabilen bu minik eklenti açılış hızı performansını ölçümlemek için en isabetli sonuçları vermeyi vaat ediyor.

56. Page Speed Insights

Web sitenizin açılış hızını 100 üzerinden puanlayan Page Speed Insights, tespit ettiği her bir hata için çözüm önerileri sunabiliyor.

Böylece eğer sayfalarınız geç yükleniyorsa buna neden olan dosyaları veya eski usül kodları fark edebiliyor, öneriler doğrultusunda sitenizi optimize edebiliyorsunuz.

57. SpeedMonitor.io

Her gün sitenizin açılış hızını kontrol etmek pek de sizlik bir şey değilse SpeedMonitor.io servisini kullanmayı düşünebilirsiniz.

Performans ölçümü için Lighthouse verilerinden faydalanan bu servis, zaman içinde sitenizin açılış hızını karşılaştırabilmenizi sağlıyor. Rakip siteler için de kullanabileceğiniz bu araç tamamen ücretsiz.

58. WebpageTest

GTmetrix’e çok benzeyen WebpageTest isimli performans ölçümleme aracı piyasada bulabileceğiniz en detaylı raporları hazırlamasıyla öne çıkıyor. Kullanması gayet kolay, üstelik masaüstü yerine mobil cihazlar üzerinden de sitenin açılış hızını ölçebilmenizi sağlıyor.

Wordpress

Doğrusunu söylemek gerekirse WordPress siteniz için piyasada kullanabileceğiniz onlarca, belki de yüzlerce ücretsiz SEO eklentisi var. Fakat burada daha genel maksatlı olan iki tanesini listeleyeceğim.

59. Rank Math

WordPress siteniz için SEO uyumlu içerik yazarak arama motorunda daha üst sıralarda yer almak istiyorsanız, Rank Math bu uğurda size yardımcı olabilir.

Ayrıca eklentide 404 bulucu, URL yönlendirme aracı ve Google Search Console entegrasyonu gibi yan özellikler de mevcut.

60. Yoast SEO

“WordPress SEO” dendiği zaman akla Yoast’ın gelmesi boşa değil. 30 milyondan fazla sitede kurulu olan bu eklenti sürekli güncel olmasıyla da tercih sebebi haline geliyor. Oluşturduğunuz her bir içeriği SEO kriterleri doğrultusunda puanlaması cabası.

Ayrıca Yoast’a alternatif olarak All in One SEO Pack ve SEOPress’e de şans verebilirsiniz.

Sonuç

Her ne kadar popüler ve ücretsiz SEO araçlarından 60 tanesini sıralamış olsam da bu listenin tamamlanmış olduğunu söyleyemem. Peki siz projelerinizde hangi ücretsiz SEO analiz araçlarından faydalanıyorsunuz? Yorumlarınızı eksik etmeyin!

Gökhan GÜNEŞ

Merhaba, ben Gökhan Güneş. 10 Yıldır profesyonel olarak dijital pazarlama ve seo tarafında çalışmalar yapıyorum. Sektörde edinmiş olduğum tüm bilgi ve deneyimlerimi sizinle bu blog aracılığı ile paylaşacağım. Beni takip edin :)

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir