Dijital İçerik Yöneticisi Kimdir? Ne Kadar Maaş Alır?
Kendisini sürekli güncelleyen dünyamız yeni ihtiyaçları ve buna bağlı olarak yeni meslekleri ortaya çıkarıyor. Yeni sistemlere ayak uydurabilenler ayakta kalıyorlar. Burada bahsedeceğimiz yeni nesil mesleklerden biri olan Dijital İçerik Yöneticisi global dünyada bilinen ismi ile Content Manager.
Araştırmalar gösteriyor ki kullanıcıların çoğu Google da arama yaptıktan sonra 2. Sayfadaki sitelere %88 oranında bakmıyorlar. Bu durum net olarak bir markanın başarılı olması için ilk sayfada yer alması gerektiğini gösteriyor. Peki, bir marka nasıl ilk sayfada yer alabilir? Cevabı şu ki; iyi bir içerik yönetimi ile.
Okuyacağınız bu içerikte dijital içerik yöneticisi kimdir? Neler yapar? Ne kadar maaş alır ve neleri bilmesi gerekiyor.. Detaylı olarak anlattım.
Ne kadar kolay bir yanıt değil mi? Bu 5 kelimelik cevap kendi içerisinde pek çok etken ve çokça emek içeriyor. Sistemsel ve teknik yeterlilikler, SEO, doğru uygulamaların kullanımları gibi faktörler başarı için önemlidir. Bütün bunlara sahip olabilirsiniz. Ama yukarıda saydığım faktörlerin her biri İçerik Yöneticisinden destek alınmadığı durumda yetersizdir.
Şunu anlamanız gerekir teknik olarak her şeyin en iyisine sahip olabilirsiniz ama kaliteli içerikler üretemiyor ve içeriklerinizi doğru şekilde analiz edemiyorsanız dijital pazarlama alanında başarılı olmanız mümkün değil.
Bir örnek vermemiz gerekirse o dünyaca ünlü elma logosu olan markayı hepiniz bilirsiniz. En iyi pazarlama stratejilerine sahip firmalardan biridir. Bu firmanın ürünleri üst kalitededir. Eğer bu ürünler doğru bir pazarlama diliyle pazarlanmasaydı ve ürün doğru içerikler ile kullanıcıya aktarılmıyor olsaydı şu an sahip olduğu başarıya sahip olamazdı.
Şu anda bazı firmaların APPLE’ dan daha iyi ürünler ürettiğine şahit oluyoruz. Telefon, bilgisayar gibi ürünlere özel olarak ilgi göstermeyen kullanıcıların bu ürünler hakkında yeterince bilgisi olmuyor. Bunun sebebi başarılı bir içerik yönetimi kullanamamaları buna ek olarak sözcükleri tanıtım üzerindeki etkisini anlayamamış olmalarından gelir. İşte APPLE örneği içerik yönetiminin pazarlama ile doğru birlikteliğinin başarısıdır.
Dijital İçerik Yöneticisi firmaların web sitelerinin blog yönetimi, sosyal medya içerik yönetimi ve şirket içindeki yazılı işlemleri ile ilgilenmektedir.
İçindekiler
Dijital İçerik Yöneticisi Ne İş Yapar?
Her web site, marka ve sosyal medya hesabı bir amaca yönelik oluşur. Dijital İçerik Yöneticisinin görevi yayınlanan içeriklerin doğruluğunu, güncelliğini, amaca uygun olup olmadığını kontrol etmektir. İçerik Yöneticisinin sorumluluk alanlarından biri de stratejik planlamanın ve dijital içeriklerin güncelliğinin CMS’ye (Content Management System) uygun olduğundan emin olmaktır.
İşin içeriğinde ;
- Hazırlanan metinleri düzelmek,
- Doğru görsellerin yüksek kalitede ve boyutta olduğundan emin olmak,
- Web sitesi ya da marka için içerik hazırlayan yazarların ürettikleri içerikleri kontrol etmek,
- Siteyi destekleyen görsellerin hazırlanmasından sorumlu olan grafik tasarımcılar, fotoğrafçılar ve video sanatçılarını doğru şekilde yönlendirmek
- Yayınlanacak içerikler için anahtar kelime analizlerini yapmak ve ilgili analiz araçlarının tümüne hakim olmak.
- Meselenin sadece İçerik yazmak değil, yazılan içeriğin tamamını kullanıcıya okutacak fikirlere sahip olmak yer alır.
Dijital İçerik Yöneticisinin Sahip Olması Gereken Özellikler Nelerdir?
İletişim Becerisi: İçerik Yöneticisi, reklam, tanıtım ve pazarlama sürecinde diğer yöneticilerle ve içerik üretiminin bir parçası olan yazarlar, tasarımcılar ve uzmanlardan oluşan geniş tabanlı bir ekiple etkili bir şekilde iletişim kurabilmelidir. Ayrıca kullanıcı ile kurduğu iletişimde doğru bir yaklaşım içerisinde olmalıdır. İletişim becerisi gelişmemiş bir bireyin bu meslekte başarılı olabilmesi mümkün değildir.
Organizasyon Becerisi: İçerik Yöneticileri stresli ve baskı altında oldukları ortamlarda çalışırlar. Stres kontrolü sağlamalı ve kriz ortamında çok yönlü düşünce ile herkesi ve her şeyi organize etmeleri gerekir. Daha önce de bahsettiğimiz gibi pek çok farklı alanla koordinasyon kurmaları ve bunları yönetmeleri gerekir. Bunun için de iyi bir organizasyon becerisi gereklidir.
Yaratıcılık: İçerik Yöneticisi yeni fikirler üretebilen, zor koşullarda doğru fikirler ile süreci yönetebilen bir yapıda olmalıdır. Yaratıcılık bu işin en önemli parçalarından biridir. Yalnızca yaratıcı olarak diğerlerinden farklı olabilir ve başarılı olabilirsiniz.
Karar Verme Becerisi: Her gün onlarca yenilik ve fikir ortaya çıkar. İçerik Yöneticisi takım arkadaşlarından gelen fikirler arasında en iyisinin hangisi olduğunu ve en çok neyin işe yarayacağının kararını vermek zorundadır.
Analitik Beceri: İçeri Yöneticisi; markalar, web siteleri ve organizasyonları için en umut verici stratejileri belirlemek için endüstri trendlerini analiz edebilmelidir.
İyi Bir Dijital İçerik Yöneticisinden Neler Beklenir?
- Güçlü bir organizasyon becerisine sahip olmalıdır.
- Arama motorları trafiğini takip ediyor olmalı ve güncellemelere göre stratejik değişikler yapmalıdır.
- Farklı kaynaklardan beslenebilmeli en doğru sonucu analiz edebilmelidir.
- Sitenin kullandığı dile iyi derecede hakim olmalı, Yazım Kuralları konusunda bilgi sahibi olmakla birlikte iyi derecede içerik üretebilmelidir.
- Müşterilerle ve çalışma arkadaşlarıyla kuvvetli ve çözüm odaklı iletişim kurmalıdır.
- Çalıştığı firmanın Sosyal Medya hesapları ile iyi derece koordine olmalı ve Sosyal Medya analizini yapmalıdır.
- SEO’yu doğru bir şekilde kullanarak hedef kitle analizini yapmalıdır.
- Sitenin bulunduğu durumu sürekli olarak kontrol ederek işe yaramayan yöntemlerin yerine yeni yöntemler geliştirmelidir.
- Hazırlanan içeriklerin yasaya uygun olduğundan kopya içerik üretilmediğinden emin olmalıdır.
- Yenilikleri takip etmeli ve uyum sağlamalıdır.
Nasıl Dijital İçerik Yöneticisi Olabilirsiniz?
Bu işi yapabilmek için bir diplomanız olması gerekmez. Buna rağmen büyük firmalar ve başarılı web sitelerinin çoğu iletişim, pazarlama, tasarım gibi bölümlerden mezun olmanızı bekleyebilir. Bunun dışında aldığınız kurslar ile kendinizi geliştirebilir, kendiniz için bir blog hazırlayarak bu alanda yeteneklerinizi güçlendirebilir, ilk aşamada ücretsiz işler alarak kendinize iştah açıcı bir CV hazırlayabilirsiniz. Eğitim çoğu alanda önemli bir faktör olsa da deneyim yeni gelişen meslek alanlarında eğitimin önüne geçebilmektedir. Ürettiğiniz içerikler bir başkasının aldığı diplomadan daha değerlidir. Hem konuyla ilgili diplomaya ve sağlam bir deneyime sahipseniz iyi bir iş bulmanız kaçınılmaz olacaktır.
Dijital İçerik Yöneticisi Nerede Çalışır?
Dijital İçerik Yöneticileri pek çok alanda çalışabilir. İçerik ajanslarında, büyük firmaların kendi pazarlama bölümleri bünyesinde ya da freelance çalışabilirler. Genellikle ofis tabanlı bir işleri vardır. Çoğu zaman fazla mesai yapmaları gerekebilir. Türkiye için İstanbul, İzmir, Ankara gibi şehirlerde iş bulma olanakları kolaylaşacaktır. Bazı iş ilanlarına kariyer.net gibi sitelere buradan ulaşabilirsiniz.
Dijital İçerik Yöneticileri Ne kadar Maaş Alırlar?
Dijital İçerik Yöneticisi maaşları çalıştığınız firmaya ya da freelance çalışıp çalışmadığınıza göre değişir. Yapılan araştırmalar sonucunda Türkiye’de 3000 TL – 5600 TL civarında bir maaş alınabileceğini söyleyebiliriz. Yetkinliğiniz ve çalıştığınız markaya göre bu rakam artıp azalabilir. Yabancı dilinizi geliştirebilirseniz yurt dışında kazanacağınız miktarlar çok daha yüksek olacaktır.