All in One Seo Pack Eklentisi Kurulum ve Ayarları
Eğer WordPress yazılımını kullandığınız web siteniz için ideal bir SEO eklentisi arıyorsanız All in One SEO Pack’e mutlaka rastlamışsınızdır. Çünkü bu eklenti 27 milyonu aşkın indirilme sayısıyla bugüne dek geliştirilen en popüler WordPress eklentilerinin başında geliyor. Rehber niteliğindeki bu yazıda da size Google sıralamalarında daha yukarıya çıkmanıza yardımcı olacak All in One SEO kurulumunu ve ayarlarının nasıl yapılması gerektiğini anlatacağım.
İçindekiler
Neden WordPress için bir SEO eklentisine ihtiyacınız var?
Arama motoru optimizasyon çalışmaları Google ve diğer arama motorlarında daha üst sıralarda yer almanızı sağlar. WordPress zaten yapısı itibariyle Google dostu bir içerik yönetim sistemi olarak değerlendirilebilir, ancak yine de yapılabilecek bazı iyileştirmeler var. Mesela yazı ve sayfalar için meta etiket bilgisi girmek, XML site haritası oluşturmak ve önemsiz URL’lerin Google tarafından indekslenmesini engellemek gibi.
All in One SEO Pack tüm bunları yapabilmenizi sağlayan ücretsiz bir eklenti. Kullanım arayüzünün çok kolay olması ise cabası. Öyle ki kurulumdan sonra All in One SEO robots.txt ayarları yapmak ve XML site haritası oluşturmak gibi tüm işlemleri eklenti kendiliğinden halletmiş oluyor.
All in One SEO Pack nasıl kurulur?
Tıpkı en büyük alternatifi Yoast SEO’da olduğu gibi All in One SEO Pack’in ücretli ve ücretsiz sürümleri bulunuyor. Fakat merak etmeyin, ücretsiz versiyonu da gayet iş görüyor. Satın almak isterseniz de aklınızda bulunsun, ücretli sürüm All in One SEO Pack Pro yıllık 57 dolar gibi bir rakama satılıyor.
Kısaca bilgi verdikten sonra All in One SEO Pack’in kurulum aşamasına geçelim. WordPress’in resmî eklenti dizininde listelendiği için bu eklentinin kurulumu diğerlerinden farklı değil.
WordPress’in yönetim paneline girdikten sonra sol menüden Eklentiler’e giriyor, ardından “Yeni ekle”ye tıklıyoruz.
Sağ taraftaki arama kutucuğuna “All in one seo pack” yazınca ilk sonuç olarak eklenti karşımıza geliyor. Önce “Hemen yükle”ye basıyoruz, birkaç saniye içerisinde eklenti iniyor ve “Etkinleştir” butonu aktif hale geliyor. Yine bu butona basarak eklentiyi aktifleştiriyoruz.
Gördüğünüz üzere All in One SEO, Eklentiler listesindeki yerini aldı.
All in One SEO Pack ayarları nasıl yapılır?
Evet, sıra geldi All in One SEO Pack ayarlarını yapmaya. Aktifleştirildiği zaman All in One SEO, sol taraftaki menünün en üst kısmına yerleşir. Fareyle bu menünün üzerine gelip “Genel Ayarlar” sekmesini açıyoruz.
Genel Ayarlar
Gördünüz üzere Genel Ayarlar bu şekilde karşımıza çıkıyor.
Burada dikkat etmemiz gereken en önemli şey Canonical URLs seçeneğinin işaretli olması. Yinelenen adresleri birleştirmeye yarayan bu özellik sayesinde Google’ın birbirinin aynısı içeriklerin oluşması durumunda sitenize ceza vermesinin önüne geçebiliyorsunuz.
Sıradan bir WordPress kurulumunun ardından sitenize eklediğiniz her bir yazı çeşitli bölümlerde yeniden tekrarlanır. Mesela aynı yazı anasayfada, arşivlerde, kategori ve etiketler bölümlerinde listelenir. Bu sebeple tavsiyem yazılar için her zaman “Özet” bölümünü kullanmanız ve “Devamını oku” bağlantısı vermeniz. Aksi takdirde aynı yazının tamamını farklı sayfalarda defalarca kez oluşturmuş olursunuz, ki bu da web sitenizdeki yinelenen içerik oranını artırır olası spam cezası ile karşı karşıya kalırsınız.
Anasayfa Ayarları
Bu bölümde sitenizin açılış sayfası için özel bir başlık belirleyebilirsiniz. Hedeflediğiniz anahtar kelimeleri aşırıya kaçmadan, okuyucu için de absürt durmayacak şekilde bu bölümde kullanmanızı öneririm.
Eğer “Ana Sayfa Başlığı” bölümünü boş bırakırsanız All in One SEO Pack eklentisi otomatik olarak WordPress’i kurarken belirlediğiniz, Ayarlar > Genel bölümünde yer alan site başlığını kullanacaktır.
“Ana Sayfa Açıklaması” kısmında ise web sitenizle ilgili kısa bir bilgilendirme yapmanız gerekiyor. Bu metnin 156 karakterden kısa olması, hedef anahtar kelimelerinizi de içermesi öneriliyor. Ayrıca anlaşılabilir ve kolayca okunabilir olması önemli. Son olarak sabit ön sayfa kullanıyorsanız ilgili seçeneği “Etkin” olarak değiştirebilirsiniz.
Anahtar Kelime Ayarları
Eklentiyi aktifleştirdiğiniz andan itibaren “Anahtar Kelime Ayarları” sekmesinin altındaki “Use Keywords” seçeneği Etkin konumdadır. Bunu “Pasif” hale getirmeniz gerek, çünkü artık meta anahtar kelimeler Google tarafından değerlendirilmiyor. Sebebini ise Matt Cutts bu yazısında güzelce açıklamış.
Başlık Ayarları
Bu bölümde yapmamız gereken tek şey üçüncü sıradaki “Post Title Format” hanesinde yer alan “| %site_title%” ifadesini kaldırmak olmalı. Yazıların başlık kısmında site adresinizin tekrarlanmasının gereği yok çünkü.
Aksi takdirde Google’daki sıralama sonuç sayfasında uygulanan 60 karakterlik başlık sınırlamasına takılabilirsiniz. Bu kısmı silerek başlığın tamamının Google tarafından kullanıcıya gösterilmesini de sağlamış olursunuz.
Görünüm Ayarları
Bu bölümde All in One SEO Pack’in başlık ve meta açıklama düzenleyicisinin görünmesini istediğiniz içerik tiplerini seçebilirsiniz.
Varsayılan haliyle kalmasını genelde tercih ediyorum.
Noindex Ayarları
Geldik benim için en önemli ayarlardan biri olan All in One SEO noindex bölümüne. Arşiv sayfalarının Google tarafından indekslenmesini istemiyorsanız ilgili seçenekleri aktifleştirmeniz gerek. Bunu neden yapmanız gerektiğini ise şöyle anlatayım: Arşiv sayfalarınız sitenizdeki içeriklere kolay erişim noktasında kullanıcı için faydalı olabilir. Ancak Google tarafından indekslendiği zaman düşük kaliteli sayfalar olarak değerlendirilirler. Bu sebeple tüm arşiv sayfalarını “noindex” olarak işaretlemenizi öneriyorum.
Varsayılan olarak kategoriler, tarihe göre arşivler ve yazar arşivlerinin Google tarafından indekslenmemesi işaretlidir. Tavsiyem “Tag Archives, Search page, 404 page, paginated pages/posts” bölümlerinin de “noindex” olacak şekilde ayarlanması yönünde. Bunun nedeni ise, yenilenen içeriğin önüne geçip sayfanızın duplicate oranını düşürmek.
Gelişmiş Ayarlar
Burada değiştirmemiz gereken pek bir ayar yok. Fakat olur da “Auto generate descriptions” seçeneğinin aktif olduğunu fark ederseniz karşısındaki tiki kaldırmanızı öneririm.
İsminden de anlaşılacağı üzere bu özellik yazılarınız için otomatik olarak meta açıklama üretir. İçeriklerinizin tıklama oranını ve gösterim oranını daha da arttırmak için bunu elle yazmanız ve hedef anahtar kelimeleri doğru bir şekilde yerleştirmeniz daha faydalı olacaktır.
Kaba hatlarıyla “All in one seo ayarları nasıl olmalı?” sorusuna cevap olarak bu madddeleri sıralayabilirim. Şimdi hazırsanız All in One SEO uyumlu içerik hazırlamaktan bahsedeceğim biraz da.
All in One SEO Pack uyumlu içerik nasıl hazırlanır?
Kurulumu gerçekleştirdikten sonra All in One SEO Pack eklentisine ait bir panel, sayfa ve yazı oluşturma ekranının altındaki yerini alır.
Burada yer alan “Başlık” kısmına en fazla 60 karakterden oluşan bir başlık girmeniz gerekiyor. Hemen aşağısındaki “Açıklama” bölümü içinse 160 karakterlik bir alan ayrılmış. Bu bölümleri tavsiye edilenden daha uzun veya kısa şekilde doldurduğunuzda karakter sayacı kırmızı renge dönerek uyarı verecektir.
İdeal sınır içerisinde olduğunda ise aşağıdaki gibi sarı renkte gözükecektir.
Son olarak her iki bölümü de boş bırakma seçeneğinizin olduğunu hatırlatmak isterim. Bu durumda başlık kısmı doğrudan yazı başlığından alınır, açıklama bölümünde ise yazının girişindeki ilk 160 kelime görüntülenir.
Bunun dışında All in One SEO Pack eklentisiyle ilgili takıldığınız veya fikir alışverişi yapmak istediğiniz herhangi bir nokta varsa sormaktan lütfen çekinmeyin.
Fevkalade. Süper bir anlatım. Elinize sağlık.